DE VERNIETIGING VAN DE TERUGDRAAIENDE TELLER: WAT IS ER GEBEURD EN WAT ZIJN DE GEVOLGEN?

Op 14 januari heeft het Belgische Grondwettelijk Hof de regeling van de Vlaamse regering rond de terugdraaiende teller vernietigd. Wat houdt dit in voor de eigenaars van zonnepanelen?  Kunt u dit weigeren? Moet u nu een digitale meter plaatsen? In dit artikelen leggen we alles duidelijk voor u uit.

Vernietiging terugdraaiende teller

VERNIETIGING TERUGDRAAIENDE TELLER: WAT IS ER NU EXACT BESLIST?

Het systeem van de terugdraaiende teller werkte als volgt: als er door zonnepanelen energie werd opgewekt die niet gebruikt werd, werd deze ‘gegeven’ aan het elektriciteitsnetwerk. De teller die verbruikte elektriciteit aangeeft gaat bij deze actie achteruit en de eigenaars worden gezien als prosumenten. Er gold wel een ‘prosumententarief’ dat moest betaald worden voor gebruik van het elektriciteitsnetwerk. Dit hoeft na de vernietiging niet meer betaald te worden en eigenaars kunnen een eenmalige compensatie verwachten.

Vanaf 2019 wilde de Overheid consumenten stimuleren om hun opgewekte elektriciteit zelf te verbruiken en zo ontstond de digitale teller. Het systeem met terugdraaiende werking zou verdwijnen. De Vlaamse Regering besloot in dat jaar een overgangsregeling te creëren voor zij die voor eind 2020 nog zonnepanelen hadden geplaatst: deze consumenten konden nog vijftien jaar gebruik maken van de terugdraaiende teller. Hier kwam negatief advies op van de energieregulator, maar dit werd genegeerd. Nu is de overgangsregeling vernietigd en zal iedereen moeten overstappen op de volledig digitale meter. Er zou een discriminatie voor mensen die na 2020 zonenpanelen plaatsen, wat ook al de reden was voor het negatief advies. Het door het ‘terugdraaien’ verdiende geld is wel nog voor de prosumenten, er is dus geen retroactieve kracht bij deze vernietiging.

VERLIES IK HIER GELD DOOR?

Als u zonnepanelen heeft geplaatst met terugdraaiende teller, zult u inkomsten hieruit dus niet meer kunnen ontvangen. De plaatsing is dus een minder efficiënte investering dan bij voorbaat gedacht. Het installeren van zonnepanelen is en blijft een investering die zichzelf terugbetaalt, maar dit zal nu langer duren. Vooral mensen die in de zomer veel elektriciteit opwekken en in de wintermaanden veel verbruiken zullen het verschil merken, aangezien het overschot in juli en augustus de extra kosten in december en januari niet meer vervangt.

Maar, door het wegvallen van het prosumententarief, kan er zelfs winst worden gemaakt in vergelijking met de vorige regeling, zo concludeert de VREG. Dit geldt voor gebruikers waarvan 35% van de totale verbruikte energie bestaat uit zelf opgewekte stroom.

MOET IK EEN NIEUWE TELLER LATEN PLAATSEN?

Als u momenteel nog een analoge, terugdraaiende teller gebruikt moet deze vervangen worden door een digitale meter. Dit is verplicht en wordt uitgevoerd door Fluvius. Veel huishoudens werken nu al met een dergelijke teller, die virtueel terugdraaide, deze hoeft niet vervangen te worden, maar draait niet meer terug.

WAT NU MET NIET GEBRUIKTE MAAR WEL OPGEWEKTE STROOM?

De stroom die vroeger automatisch werd teruggevoerd naar het elektriciteitsnet en waardoor de teller terugdraaide, kan nog steeds terug naar het net worden gestuurd. Hier kan een vergoeding voor worden gekregen, dit wordt afgesloten in een contract met uw energieleverancier.

HOE BESPAAR IK NU HET MEESTE GELD?

Aangezien het teveel aan opgewekte stroom niet meer zorgt voor een daling in de factuur, is het aan te raden energie te verbruiken op de momenten dat u deze opwekt. Dus, zorg ervoor dat u overdag uw wasmachine laat draaien, uw elektrische waterboiler oplaadt of eventueel uw auto oplaadt (indien mogelijk). We schreven een artikel met tips om elektriciteit te besparen.

Een investering die zeker het overwegen waard is: een thuisbatterij. Deze krachtige en intelligente accu slaat niet-gebruikte energie op en laat deze ‘los’ op momenten dat er geen elektriciteit wordt opgewekt. Zo hoeft u de energie niet terug te geven aan het net om deze later opnieuw te kopen en houdt u uw verbruik niet alleen groen, maar ook voordelig.

Bent u geïnteresseerd in wat een thuisbatterij voor u kan betekenen?