Thuisbatterij aanschaffen

Voor degenen die thuisbatterijen willen aanschaffen, zijn er verschillende criteria die je in de gaten moet houden: prijs, capaciteit/efficiëntie, omvormer, LCOS, installatiegemak, aanwezigheid van zonnepanelen (nu of in de toekomst).

1. De prijs van de batterij

Hoewel de aanschafprijs van batterijen het afgelopen jaar is gedaald, is het prijskaartje vaak nog een struikelblok. Afhankelijk van het merk, opslagcapaciteit en eventuele installatiekosten betaal je vandaag gemiddeld 4.000 tot 10.000 euro. Maar btw kan ook voor prijsschommelingen zorgen, want als je huis ouder is dan 10 jaar hoef je maar 6% btw te betalen in plaats van 21%.

Merk op dat als de prijs van de batterij belangrijk is voor jouw budget, je deze moet vergelijken met de andere onderstaande factoren. Als de batterijduur bijvoorbeeld beperkt is of niet is uitgerust met een omvormer, is het kopen van goedkope batterijen niet per se een goed idee. Goed om te weten: In Vlaanderen kan je voor 31 december 2024 een premie voor huishoudbatterijen aanvragen.

2. omvormer

De omvormer is cruciaal omdat deze het gedrag en de efficiëntie van de batterij bepaalt. De omvormer controleert of de elektriciteit die wordt opgewekt door het zonnepaneel of de elektriciteit die is opgeslagen in de huishoudaccu, via de meterkast in je huis kan worden gebruikt. Maar de omvormer kan er ook voor zorgen dat overproductie van zonnepanelen of elektriciteit uit het netwerk wordt opgeslagen in de batterij. Het hele systeem is volledig automatisch.

Je hebt al zonnepanelen?

Dan heb je een extra converter nodig. De omvormer die voor jouw zonnepaneel is geïnstalleerd is immers niet bidirectioneel en dus niet geschikt voor huishoudaccu’s.

Alternatief: een accu voorzien van een hybride omvormer. Dan heb je een omvormer voor zonnepanelen en accu’s. Als zonnepanelen en batterijen tegelijkertijd worden geïnstalleerd, wordt meestal gekozen voor een hybride omvormer. Wanneer het zonnepaneel een omvormer heeft, is het aan te raden om de “losse batterij omvormer” oplossing te gebruiken.

Geïntegreerd of onafhankelijk systeem

Verder kan onderscheid worden gemaakt tussen de techniek waarbij de omvormer en de accu in één systeem zijn geïntegreerd en de techniek waarbij de accu en de omvormer gescheiden zijn.

Een groot voordeel van een geïntegreerde omvormer is dat installatie doorgaans eenvoudiger is dan een aparte accu en omvormer. Daarnaast worden de installatie en garantie van het gehele systeem gegarandeerd door dezelfde leverancier. Bij een apart systeem moet er ook voor gezorgd worden dat de batterij en de omvormer compatibel zijn.

En hoe zit het met het rendement? De beste lithium-ionbatterij op de markt wordt geschat op 95%, terwijl de slechtste prestatie 70% is. Daarom kan een slecht overwogen optie een verlies van 30% van de opgeslagen energie betekenen. Let daarnaast op een ander klein detail dat van invloed is op de levensduur en efficiëntie van de huishoudelijke batterij: temperatuur.

Sommige batterijen regelen de temperatuur gewoon beter dan andere. Zo leveren sommige accu’s in het begin dezelfde kwaliteit, maar zijn de koelingsaanpassingen niet erg goed, wat uiteindelijk in relatief korte tijd hun levensduur zal verkorten. Volgens sommige onderzoeken is de maximale levensduur van huidige batterijen 20 jaar. De meeste fabrikanten geven 10 jaar garantie.

3. Het aantal laad & ontlaad cycli

Feit is dat de batterij wordt opgeladen (gebruikt om de door de zonnepanelen opgewekte elektriciteit op te slaan) en ontladen (om je van de energie te voorzien die je nodig hebt). Hoe meer oplaadbeurten, hoe korter de levensduur van de batterij. En omdat elke voltooide cyclus voor altijd verloren gaat, neemt jouw kapitaal af. Daarom moet bij het investeren niet alleen rekening worden gehouden met de prijs van de batterij en de efficiëntie, maar ook met het aantal cycli dat deze kan uitvoeren, omdat dit de levensduur beïnvloedt.

Concreet betekent dit dat goedkope batterijen die slechts 1.000 cycli kunnen uitvoeren, economisch niet zo interessant zijn als duurdere batterijen die 5.000 tot 10.000 cycli kunnen uitvoeren. De gemiddelde levensduur van modellen die momenteel op de markt zijn, is ongeveer 2800 tot 10.000 cycli, dus de levensduur is ongeveer 10-20 jaar.

4. Hoe makkelijk het te installeren is

Zoals eerder vermeld, beïnvloedt deze factor de totale prijs van de batterij: hoe minder tijd de installateur nodig heeft, hoe lager de kosten. Bovendien kan je deze kosten meestal verlagen door batterijen samen met zonnepanelen te plaatsen.

Overleg in ieder geval met jouw installateur bij het opmaken van de offerte. Wij kunnen je helpen bij het kiezen van de batterij die het beste bij jouw behoeften past en begeleiden je bij de subsidieaanvraag. Zo weet je zeker dat je op de lange termijn de juiste keuze hebt gemaakt!