Soorten thuisbatterijen. Wat zijn de opties?
Misschien denk je dat er maar één thuisbatterij is, maar er zijn meerdere soorten thuisbatterijen. Vind jij het lastig om een keuze te maken tussen de verschillende modellen, of weet je simpelweg nog niet hoeveel soorten thuisbatterijen er zijn? Dan is dit artikel geschreven voor jou!
In dit artikel behandelen wij met jou de verschillende soorten thuisbatterijen die er zijn. We zullen hun kenmerken bespreken en benoemen welke voordelen ze met zich meebrengen. Ook kijken we naar de prijs en de impact op het milieu.
De drie soorten thuisbatterijen
Als we het over de verschillende soorten thuisbatterijen hebben, dan zijn we eigenlijk zo klaar. Je kunt thuisbatterijen namelijk grofweg categoriseren in drie categorieën:
- Loodzuurbatterijen;
- Lithium Ion batterijen;
- Zout-waterbatterijen.
Zoals je ziet valt het dus best mee. Maar welke thuisbatterij is geschikt voor jouw situatie? Hoe duur zijn ze en zijn ze gemakkelijk te installeren? We zullen er hieronder verder op ingaan.
Loodzuurbatterijen:
Loodzuurbatterijen zijn de goedkoopste thuisbatterijen op de markt. Dit soort batterijen worden ook gebruikt in de startaccu’s van auto’s. De batterij is al even op de markt en staat bekend om zijn eenvoud.
De batterij werkt op drie elementen: lood, zwavelzuur en water. We zeiden het net al even, loodzuurbatterijen zijn de goedkoopste batterijen op de markt. Ze zijn bijna de helft goedkoper dan andere batterijen zoals Lithium Ion batterijen. “Mooi, keuze gemaakt.” Denk je nu misschien.
De loodzuurbatterij heeft echter twee grote nadelen: zo hebben ze geen lage energie-inhoud per kilogram, met als nadeel dat de batterij nogal wat ruimte inneemt. Daarnaast kun je de batterij niet diep ontladen. Wat bedoelen we hiermee? Dat houdt simpelweg in dat je de batterij niet helemaal op kunt maken.
Als je dit wel doet verkort je de levensduur van de batterij en zal deze maar max twee jaar meegaan. Het is dus belangrijk dat als je voor deze batterij kiest, je hem maar voor de helft ontlaadt.
Conclusie: De Loodzuurbatterij is de goedkoopste thuisbatterij die eenvoudig werkt op drie elementen: lood, zwavelzuur en water. Echter, heeft hij twee nadelen. Ze hebben geen lage energie-inhoud per kilogram, dus de batterij neemt nogal wat ruimte in en je kunt hem niet volledig ontladen.
Lithium Ion batterijen:
Een keuze die vaker wordt gemaakt is de Lithium Ion batterijen. Deze soort thuisbatterij kom je het vaakst tegen in de chemische samenstelling: nikkel, kobalt en mangaan. Een voorbeeld van een Lithium Ion batterij is bijvoorbeeld de Tesla-powerwall, maar dit is niet de enige soort op de markt. Er zijn best wel wat merken die Lithium Ion batterijen verkopen.
Een groot voordeel van Lithium Ion batterijen is dat ze in tegenstelling tot loodzuurbatterijen een stuk lichter en compacter zijn. “Dan zal de capaciteit wel minder groot zijn” denk je misschien. Nee zeker niet, de opslagcapaciteit van de Lithium Ion batterij is zeer groot.
Je kent de Lithium Ion batterij misschien wel. Hij wordt namelijk ook gebruikt voor mobiele telefoons en laptops. Ook in elektrische auto’s komt de techniek wel voor. Heeft de batterij ook nadelen? Jazeker, net als bij de loodzuurbatterij is het beter om de accu niet te ver te ontladen. Dit leidt namelijk tot capaciteitsverlies en zo verkort je de levensduur van de batterij.
Conclusie: De Lithium Ion batterij is een populaire thuisbatterij. Je komt ze vaak tegen in de chemische samenstelling: nikkel, kobalt en mangaan. In tegenstelling tot de loodzuurbatterij, is de Lithium batterij een stuk lichter en compacter. Ook bij de Lithiumbatterij is het verstandig dat je hem niet volledig ontlaadt.
Zout-waterbatterij
Als laatste hebben we nog de zout-waterbatterij. Dit is een vrij nieuw soort thuisbatterij. Het aanbod is dan ook zeer beperkt. De zout-waterbatterij werkt zoals de naam al aangeeft met zout water, maar ook met zoet water. Wanneer de chloorionen van het zoet water in contact komen met de natriumionen van het zoute water, ontstaat er elektriciteit.
In tegenstelling tot de loodzuur batterij en de Lithium Ion batterij, bevat de zout-waterbatterij geen giftige materialen en geen zware metalen. Dit betekent dat de batterijen veilig kunnen worden geproduceerd en makkelijk te recyclen zijn.
De grote voordelen van de zout-waterbatterij zijn dat het onderhoud beperkt is en dat je de batterij volledig kunt ontladen zonder het verlies van capaciteit. Ook de slijtage blijft beperkt.
Conclusie: De zout-waterbatterij is een vrij nieuw soort thuisbatterij. Het aanbod voor particulieren is dan ook beperkt. De batterij biedt vele voordelen. Zo kun je hem volledig ontladen zonder capaciteitsverlies/slijtage en het onderhoud is nihil.