Premie voor een thuisbatterij in 2021

Premie thuisbatterij 2021

De afgelopen periode was er veel nieuws over de vernietiging van de terugdraaiende teller, waar u alles over kunt lezen in een vorig artikel op onze site. Dit heeft ervoor gezorgd dat ook het nut van een thuisbatterij in de verf werd gezet. In dit artikel bespreken we kort wat een thuisbatterij is, hoeveel het kost en welke premie er in 2021 wordt toegestaan bij de aankoop van een thuisbatterij.

Het principe van een thuisbatterij is heel simpel: energie die niet wordt gebruikt, wordt opgeslagen in de grote accu en losgelaten op een later moment. Dit kan enerzijds voordelig uitkomen als er elektriciteit wordt opgeslagen tijdens een daluur die dan wordt gebruikt tijdens een piekuur. Anderzijds is een investering in een thuisbatterij het meest rendabel als deze wordt gecombineerd met zonnepanelen. De energie die wordt opgewekt door de panelen maar niet onmiddellijk wordt verbruikt, wordt bewaard in de batterij. Dit is nog belangrijker na de vernietiging van de terugdraaiende teller, dus een thuisbatterij aanschaffen was nog nooit zo verleidelijk.

De Vlaamse Overheid heeft het dan ook een premie geïntroduceerd voor mensen die een thuisbatterij kopen (of leasen) die kan aangevraagd worden tot eind 2021.  Dit om de combinatie van een dergelijke batterij en zonnepanelen te promoten. Interessant om te weten is dat het plaatsen van een digitale meter, als u hier nog niet over beschikt, ook wordt terugbetaald.

Voorwaarden voor de premie thuisbatterij

De wetgever stelt wel verschillende voorwaarden voor het ontvangen van deze premie voor het plaatsen van een thuisbatterij. Wij lijsten de voornaamste hier voor u op:

  • De subsidie geldt enkel voor natuurlijke personen. Een bedrijf of organisatie kan deze niet aanvragen.
  • Ten laatste op 31 december 2021 moet de premie aangevraagd Daarbovenop moet de aanvraag worden ingediend binnen de drie maanden na de datum van de laatste factuur. De plaatsing moet dus dit jaar gebeuren. Voor leasingcontracten moet de premie ook binnen de drie maanden worden aangevraagd.
  • De thuisbatterij moet minstens tien jaar geïnstalleerd Dit zou geen probleem mogen zijn aangezien de levensduur van het apparaat tussen de 12 en 15 jaar ligt.
  • Uw meter moet een digitale meter zijn (premie kan verhoogd worden met maximum 88 euro om de plaatsing hiervan mee te financieren)
  • De thuisbatterij moet geplaatst worden door een erkende, elektrotechnische installateur en beschikken over een tweerichtingscommunicatie-interface
  • Het apparaat moet beschikken over een slimme sturing of een injectielimiet van 60% van het maximale omvormervermogen respecteren. Dit om een overvloed van ‘teruggegeven’ energie op de piekuren te beperken.
  • Het moet gaan om een ecologisch verantwoorde thuisbatterij en dus geen loodbatterij.

Hoeveel bedraagt de subsidie voor de thuisbatterij?

De premie voor een thuisbatterij die kan aangevraagd worden in 2021 hangt af van de capaciteit van de batterij die je plaatst. Per kWh (kilowattuur) werkelijke capaciteit van je systeem bedraagt de subsidie 250 euro. Een thuisbatterij kan een capaciteit hebben tussen de 3 en de 14 kWh, afhankelijk van wat uw noden als huishouden zijn. Ter illustratie, een Belgisch gezin van 3 à 4 personen verbruikt gemiddeld zijn 9,5 kWh per dag. Gaat u dus voor een thuisbatterij met een capaciteit van 8 kWh, bedraagt uw premie 2000 euro (zolang u deze dit jaar plaatst). De premie die kan worden toegestaan heeft twee limieten: maximaal 3500 euro én de premie mag niet hoger zijn dan 35 procent van de investeringskosten.

Hoeveel u dus betaalt voor uw thuisbatterij hangt af van het model en de capaciteit. Laat u zeker adviseren door een specialist en vraag verschillende offertes aan. Wij bij thuisbatterijspecialist.be helpen u graag verder op deze zoektocht door vrijblijvende, gepersonaliseerde offertes te bezorgen van kwalitatieve installateurs.