Capaciteit thuisbatterijen berekenen. Hoe doe je dat?
Het lijkt geweldig: zonnepanelen gebruiken om zelf elektriciteit op te wekken en dus volledig zelfvoorzienend te zijn. Veel particuliere bedrijven doen dit al of zijn van plan om op deze manier bij te dragen aan de energietransitie.
Wat ook steeds meer wordt gebruikt zijn thuisbatterijen: een apparaat dat energie opslaat, wat hij onder andere kan doen in de daluren en waarvan u de stroom in de piekuren kunt gebruiken. Dit bespaart een hoop geld. Deze thuisbatterijen kunnen ook de stroom opslaan. Valt uw stroom uit? Dan heeft u altijd iets om op terug te vallen.
Wat is de juiste capaciteit voor een thuisbatterij?
Het jaarlijkse energieverbruik van een gemiddeld gezin in België ligt tussen de 3500 kWh en 4000 kWh. Installeert u een fotovoltaïsche installatie van ongeveer 4 kWp (10 tot 12 panelen) op het dak, dan zullen deze panelen gedurende het jaar exact dezelfde energie opwekken en zal de energie op de teller aan het einde van het jaar zelfs nul zijn. Tegelijkertijd wordt slechts 30% van de energie verbruikt. Nog eens 70% van alle opgewekte energie wordt teruggeleverd aan het net.
De door u opgewekte energie invoeden in het net
Het proces van invoeden aan het net vindt bijvoorbeeld plaats ’s middags wanneer de zon sterk schijnt, en tegelijkertijd is de vraag van het gezin erg laag. Toch is er overdag soms geen zonlicht en wordt er in huis veel elektriciteit verbruikt. Als we bijvoorbeeld ’s avonds thuiskomen, zitten we meestal met ons gezin en kijken we TV. Op dat moment moeten we energie weer betrekken van het net.
Vanuit ecologisch oogpunt is de salderingsregeling niet erg goed
In België hebben we tot en met 2023, te maken met een salderingsregeling. Dit betekent in feite dat we evenveel geld krijgen uit stroomopwekking als uit stroomopwekking die we kopen bij energieleveranciers. Het is natuurlijk heel goed voor gebruikers, maar het is een lastige situatie voor netbeheerders en energieleveranciers. Ecologisch gezien is dat niet goed, want voor de energie die we ’s nachts gebruiken, hebben we vaak nog fossiele energiecentrales nodig.
Eigen consumptie wordt steeds belangrijker
De Belgische regering heeft besloten hoe met deze situatie om te gaan en zal de salderingsregeling vanaf 2023 geleidelijk afbouwen. In de praktijk betekent dit dat we dezelfde prijs blijven betalen voor alle energie die we uit het net halen, maar voor de energie die we terugkoppelen, krijgen we steeds minder inkomsten. Daarom wordt het gebruik van zelf opgewekte energie steeds belangrijker. We noemen het zelfconsumptie, en huishoudelijke batterijen zullen ons helpen deze situatie te verbeteren.
Voordelen gebruik thuisbatterij
Thuisbatterijen zijn zeer geschikt om het aandeel van zelf opgewekte energie in eigen gebruik te vergroten. Het kan zomaar een nieuwe milieuhobby worden: als u een batterij heeft, hoeveel kunt u dan het verbruik verhogen om alsnog evenveel geld kwijt te zijn? Daarnaast zorgt een hoger aandeel eigen verbruik voor minder belasting van het net, hebben we minder kolen- en gascentrales nodig en kunnen we de energieomzetting verder versnellen. We schreven eerder al een artikel over de rendabiliteit van thuisbatterijen.
Thuisbatterij van LUNA2000
In 2020 lanceerde Huawei de LUNA2000-huishoudbatterij. Flexibel modulair batterijsysteem, de capaciteit kan worden uitgebreid van 5kWh tot 30kWh. Naarmate de energiebehoefte van huishoudens toeneemt, kunnen huiseigenaren in de loop van de tijd modules toevoegen. Bijvoorbeeld als ze later investeren in een warmtepomp of een inductiekookplaat kopen.
Bereken de juiste capaciteit
Maar hoe berekent u de juiste capaciteit van een thuisbatterij? Allereerst is het belangrijk om te weten dat u met een thuisbatterij eerst de mismatch tussen stroomopwekking en -verbruik binnen een dag of een paar dagen elimineert, en gedurende deze tijd is de batterij behoorlijk leeg. effectief. Met een relatief matige accu, kunt u snel een grote stap zetten en het aandeel eigen verbruik fors vergroten.
Kan seizoensgebonden mismatch niet echt goedmaken
Naast de energie-mismatch in de dagelijkse consumptiesituatie, is er ook een seizoens-mismatch. In de winter produceren zonnepanelen veel minder energie dan in de zomer en is het energieverbruik in de winter veel hoger. Het is onrealistisch om te denken dat u deze discrepantie kunt compenseren. Met slechts een paar honderd kilowattuur-batterijen is dit probleem op te lossen, of is het formaat van het zonnepaneel te groot, maar economisch gezien zijn dit soort apparaten niet erg realistisch.
Bevorder zelfgebruik op een economisch zinvolle manier
Het is belangrijk om een geschikt vermogen te bestuderen om de zelfconsumptie op een economisch zinvolle manier te vergroten. Onderstaande figuur laat zien dat we in het eerder gegeven voorbeeld het eigen verbruik van een 5kWh-accu hebben verhoogd van 28% naar 62%. Als er een 10kWh-batterij wordt gebruikt, zal het eigen verbruik zelfs 69% bedragen.
Extra grote systemen profiteren meer van de batterij
Wat ook verbazingwekkend is, is dat relatief grote systemen (met veel zonnepanelen in verhouding tot verbruik) meer profiteren van batterijen. De energie opslagcapaciteit is 15kWh en 86% van alle zelf opgewekte energie kan binnen worden gebruikt. De overtollige energie die u in de winter kunt opwekken, kunt u immers direct thuis gebruiken. Dit maakt het aantrekkelijker voor oversized fotovoltaïsche systemen met grotere batterijformaten.
Met overdimensioneren moet u voorzichtig zijn
U moet de nodige strategieën gebruiken voor dit overdimensioneren, omdat niet alle PV-omvormers alle overtollige energie even goed kunnen verwerken. Huawei heeft aangekondigd dat alle nieuwe omvormermodellen met 200% te groot kunnen worden. Dit betekent dat het wattpiekvermogen van het zonnepaneel tweemaal het AC-vermogen van de omvormer is. De accu heeft een eigen verbinding met de omvormer en de overtollige opgewekte energie wordt automatisch in de accu opgeslagen.