Rendabiliteit thuisbatterijen. Hoe rendabel is een thuisbatterij?
Rendabiliteit thuisbatterijen: hoe zit dat precies? Een thuisbatterij zorgt ervoor dat de stroom die je wint met je zonnepanelen wordt opgeslagen voor tijdens de piekuren. Hij maakt je echter niet onafhankelijk van het stroomnet. Is een thuisbatterij de moeite waard? Je komt erachter in dit blogartikel.
Hoe duur is een thuisbatterij?
Laten we beginnen met de aanschafprijs van een thuisbatterij. Het is moeilijk om één prijs aan te geven, want deze kunnen erg van elkaar verschillen. De prijs hangt af van de capaciteit, het merk en type thuisbatterij.
Wat wel zeker is, is dat een thuisbatterij een forse investering is. Je betaalt gemiddeld tussen de 5000 en 10.000 euro voor een thuisbatterij. Dat zijn flinke bedragen. Het is daarom ook belangrijk om antwoord te krijgen op de vraag: “Wat is de rendabiliteit van thuisbatterijen?”.
Wat is de rendabiliteit van thuisbatterijen?
Om te kunnen achterhalen of een thuisbatterij voor jou rendabel is, moeten wij eerst weten waar je precies vandaan komt. Dit omdat elk gebied in België andere regels hanteert voor thuisbatterijen, die van invloed kunnen zijn op de rendabiliteit.
Als je bijvoorbeeld uit Vlaanderen komt dan zit je goed. In 2019 keurde de regering de premie op thuisbatterijen hier namelijk goed. Deze kun je tot het eind van het jaar aanvragen. De premie is 250 euro per kilowattuur, met maximaal 3.200 euro per aansluitingspunt. Voor Brussel en Wallonië gelden weer andere regels.
Als je rondom Brussel woont is het sinds begin 2020 ook interessanter geworden om een thuisbatterij aan te schaffen. De facturatie wordt daar vervangen op basis van een bidirectionele teller, met vergoeding van energieproductie.
Belangrijk: zorg dat je zonnepanelen hebt!
Een thuisbatterij slaat zoals we net al aangaven overgebleven energie uit je zonnepanelen op. Deze energie wordt opgeslagen voor later gebruik en wordt slim ingezet in de piekuren. Door de thuisbatterij en zijn mogelijkheid om elektriciteit op te slaan bespaar je maandelijks dus (veel) geld op je energiefactuur. Het is dus een goede manier om energie te besparen.
Thuisbatterijen worden namelijk vaak gecombineerd met zonnepanelen. Je verhoogt dan namelijk het gebruik van je eigen geproduceerde energie en koopt dus nog minder elektriciteit aan van je leverancier. Op deze manier verbruik je je eigen energie, ook op de momenten dat je deze niet actief aan het genereren bent. Dat is dus een stuk rendabeler. Je bespaart dan flink op je maandelijkse energiefactuur. Als je uit Vlaanderen komt is het echter nog steeds raadzaam om de premie aan te vragen. Sinds januari 2021 is de terugdraaiende teller vernietigd, wat ook gevolg heeft voor uw portemonnee.
De voordelen van zonnepanelen
Naast dat zonnepanelen een must-have zijn als je een thuisbatterij wilt aanschaffen, brengen ze ook nog eens ontzettend veel voordelen met zich mee: het is duurzame energie, beter voor het milieu en de waarde van je woning zal stijgen. Benieuwd naar meer voordelen? Lees dan ons artikel over de 6 voordelen van zonnepanelen.
Conclusie
Ben je woonachtig in Vlaanderen en beschik je over een aantal zonnepanelen op je dak? Dan kan een thuisbatterij zeker een interessant optie zijn. Wij raden je aan goed te kijken naar de premie die je kunt krijgen en hoeveel energie je momenteel genereert met je zonnepanelen. Ook als je in een ander gebied woont kan een thuisbatterij rendabel zijn. Je komt dan alleen niet in aanmerking voor de premie.
Thuisbatterij rendabel voor jou?
Heb je de punten hierboven goed doorgenomen en gekeken of een thuisbatterij rendabel is voor jou? Heb je verdere vragen, of wil je er misschien zelfs wel een aanschaffen? Neem dan contact met ons op. Dit kun je doen via het contactformulier op onze website, of via ons telefoonnummer: 32 471 46 83 50